Kocken och jag. En kärleksförklaring.

För några veckor sedan fick jag erbjudande om att testa en festkasse. Jag var väldigt skeptisk och kände att är det någon gång man verkligen vill vara kreativ i köket och laga sin egen mat och så är det ju när man har gäster. Genom maten visar man mycket av sin personlighet och ”själ”.
Men okej. Prova kan man ju alltid. Och till slut hittade vi en helg som var lämplig – och som visade sig vara väldigt lämplig eftersom jag på kort varsel bestämde mig för att springa ett lopp några timmar innan gästerna skulle komma.
På torsdagen levererades påsen hem till dörren. Och redan då blev jag väldigt positivt överraskad. Råvaror i toppklass! Fina krispiga ekologiska grönsaker, fyra olika sorters morötter, spänstig färsk sparris, mandelpotatis, sikrom, biffar från Kaprifolkött – med kappa. Och tre olika såser; färdiga och hemlagade.
På lördagen var det extremt enkelt att laga ihop maten och inte minst så var det oerhört skönt att bara följa de enkla instruktionerna.
Förrätten bestod av en gurksallad med dill, rå fröjalax och sikrom samt en krasseemulsion.
Huvudrätten; en ryggbiff med rostad potatis och rödvinssås, och lättkokta grönsaker med gremolata bestående av citron, örter och olivolja.
Middagen avslutades med ”tre små rätter” – en citron- och limetarte med maräng, en kaffemacaron med chokladfyllning och en panna cotta-liknande mango- och passionsfruktscreme med lite ananas, och täcke av rostade kokosflakes. Jag lade upp dem på ett våningsfat tillsammans med vindruvor, physalis och lite dumlekola så att man själv kunde ta det man ville ha. Trodde att vi inte skulle orka mer – men det gjorde vi..
Allt var väldigt gott och fräscht. Det var lagom mycket mat och man blev behagligt mätt. Smakerna från de fina råvarorna och de vällagade såserna gifte sig perfekt.
Smakerna var ganska traditionella men med en twist, alla tyckte det var väldigt gott och det här med att visa vem man är genom maten – den här middagen var verkligen ”jag”.
Festkassen från Kocken och jag överträffade mina förväntningar, framför allt vad gäller valet av råvaror och de goda fräscha såserna. Rekommenderas!

PS. De goda såserna njöt jag av ett par dagar till. Gremolatan fick bland annat åka med som salladsdressing och på pasta. Mums.

20131019-231208.jpg

20131019-231225.jpg

20131019-231350.jpg

20131020-143805.jpg

20131020-143825.jpg