Träning gör dig glad – ny forskning från Göteborgs universitet

Att man blir glad av att träna har jag aldrig tvivlat på, men nu är sambanden kartlagda av en forskargrupp i Göteborg.

Det verkar som att man blir allra gladast av att ta sig upp ur soffan och börja träna. De största effekterna ser man hos de som har ett lågt utgångsvärde och som kommer igång med att motionera regelbundet.

Forskarna har undersökt hur förändringar i fysisk aktivitet hänger ihop med förändringar i depression, ångest och utmattningsdepression. En person som blev mer aktiv jämfört med alla andra tenderade att bli mindre deprimerad, lida av mindre ångest och utmattningsdepression jämfört med andra. Den som istället blev mer inaktiv över tiden riskerade i högre grad att drabbas av mental ohälsa.

– Också den som har rört på sig regelbundet men blir mindre aktiv kan ligga i riskzonen, även om hon fortfarande rör på sig mer än många andra. För en person som är inaktiv gäller det med andra ord att börja röra på sig och den som tränar bör fortsätta göra det ungefär lika ofta, säger Magnus Lindwall, docent i psykologi vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap.

Klicka här för att komma till artikeln från Göteborgs universitet, där finner du också en länk till originalartikeln i Health psychology.

20130909-162807.jpg
Såhär glad blev jag av att springa iFormloppet tidigare i höst. Ett exempel bara.