Boosta immunförsvaret efter träningspasset

I dagens läsarfråga i GöteborgsPosten ger jag tips om kost och livsstil för bästa tänkbara immunförsvar. Vissa baciller kan man inte skydda sig mot men visst finns det saker man kan göra för att stärka immunsystemet!
Då kan man slippa några av snuvorna – och kanske förkylningen går över fortare.

Antioxidanter och fibrer från grönsaker, frukt och bär.
D-vitamin; fet fisk, berikad mjölk och kosttillskott.
Probiotika.
Sömn.
Mindre stress.

Ett återhämtningsmål kan stärka immunförsvaret som ofta är försvagat direkt efter träningen. Man brukar säga att kroppen är ”som ett öppet fönster” där det är lättare för virus och bakterier att få fäste. Återhämtningsmålet underlättar för kroppen att bygga upp musklerna, återställa energiförråden och ställa om hormonbalansen till ett för immunförsvaret mer gynnsamt läge.

20131208-160514.jpg