Den 6 juni är inte bara den svenska flaggans dag och Sveriges nationaldag. Det är även Sillens dag och Färskpotatisens dag – värt att fira, tycker jag!
Färskpotatis är ett bombsäkert sommartecken och fantastiskt gott. Dessutom nyttigt med sitt låga energiinnehåll och sin höga mängd vitamin C.
Att gå ut och dra upp sin egen potatis ur jorden – direkt från potatislandet, ner i kastrullen – är en otrolig lyx.
Prova gärna min färskpotatissallad, den är grym!
Kajsas färskpotatissallad
(3-4 portioner)
- Du behöver:
- 500 g färskpotatis
- 1 rödlök
- några bitar soltorkade tomater
- 3 msk olivolja
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1⁄2 tsk fransk senap
- salt och peppar
- 1 dl stora kapris
Gör såhär:
Tvätta och koka potatisen knappt mjuk. Skala och skiva löken tunt. Strimla de soltorkade tomaterna. Rör ihop olja, vinäger, senap, salt och peppar i en skål. Låt potatisen svalna och dela den i bitar. Blanda alltsammans i skålen och lägg till sist på kapris. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Potatissalladen passar till stekt eller grillat kött eller lax, fetaost eller halloumi, kyckling eller kallskuret.
Och när det blir kokt potatis över, och man även vill fira Sillens dag, är det guldläge för mina svenska tapas, som faktiskt borde bli en ny nationalrätt. Så goda är dom! Klicka här för recept!
Mina egna potatisar har några veckor kvar – håll tillgodo med en bild från förra året. :)