Pimpa pumpan – och laga något gott och nyttigt av innehållet!

Såhär i Halloweentider kan man ju undra vad man egentligen ska ha själva innehållet i pumpan till. Det är onödigt att slänga bort det man gröper ur pumpan när man gör sina spoken och monsterfigurer. Fruktköttet är gott som bas i soppor, ugnsrostat och som mos. Många använder det i paj och andra efterrätter.

Pumpa finns i många olika varianter, i mina recept har jag använt Butternut. Pumpan har en ganska söt och fyllig smak som påminner om sötpotatis och morot. Det passar bra att hetta upp smaken med lite peppar och chili, eller servera något salt till, som stekt bacon eller brynt kassler – eller kalamataoliver med sin karaktäristiska salt-syrliga smak.

I den här rätten har jag grillat paprika och pumpabitar (220 grader ca 15 minuter, penslade med rapsolja och med lite salt och peppar på) som sedan fick svalna något och ligga på en bädd av ruccola och bladspenat. Jag toppade med lättkokta broccolibuketter och smulad fetaost, och nymald svartpeppar. Den goda höstsalladen serverades tillsammans med pasta, pesto och Philadelfiaost som var smaksatt med grillad paprika; en god och enkel vegetarisk vardagsrätt.

ruccola-pumpa-broccoli-fetaost

Idag pumpar vi vidare, det blir kotlett med klyftpotatis och pumpapuré, serverat med ruccola och oliver.

Pumpa är inte bara gott, den har väldigt bra näringsvärden också. Den är kalorisnål, innehåller nästan inget fett men är rik på beta-karoten och folat, i dessa avseenden är näringstätheten hög.

Siffrona i tabellen är hämtade från Livsmedelsverkets databas.

Energi (kJ) kJ 109
Energi (kcal) kcal 26
Protein g 1,0
Fett g 0,1
Kolhydrater g 4,4
Fibrer g 1,7
Retinolekvivalenter 80
Retinol µg 0
β-Karoten µg 960
Vitamin D µg 0,00
Vitamin E mg 1,0
Vitamin K µg ea
Vattenlösliga vitaminer
Tiamin mg 0,05
Riboflavin mg 0,11
Vitamin C mg 9
Niacin mg 0,6
Niacinekvivalenter 0,8
Vitamin B6 mg 0,04
Vitamin B12 µg 0,00
Folat µg 22