Rotfruktspytt i filodeg – grymt bra till vilt!

Just nu är vi mitt inne i bästa viltsäsongen. Överraska med paket av filodeg till älgsteken!

Till lördagens älgstek med rödvinssås (och potatisgratäng för de som ville) serverade jag rotfruktspytt med sötpotatis, kålrot, palsternacka, potatis, rostade krossade hasselnötter och bladpersilja – fint inslagna i paket av filodeg. Med dubbla ark filodeg kan man pynta med lite persilja emellan.

filo-degknyten

Du behöver:

1 stor sötpotatis
1 liten kålrot
1 liten palsternacka
2-3 potatisar
1 msk flytande smör&rapsolja
salt och peppar
1 dl hasselnötter (kan bytas mot solros- eller pumpafrön om det finns allergiker i sällskapet)
1 paket filodeg
1 kvist bladpersilja

Gör såhär:

Skala och skär rotfrukterna i små tärningar. Stek dem i omgångar så de mjuknar något och får fin färg. Smaka av med salt och peppar.

Rosta nötterna antingen i torr stekpanna eller i ugn. Låt svalna. Gnid av skalet och krossa dem grovt i en mortel.

Fördela pytten på filodegsarken. Strö över nötter och toppa med bladpersilja. Vik ihop paketen och lägg ett fint persiljeblad emellan arken så det blir ett fint mönster på paketet. Lägg dem på plåt på bakplåtspapper. Pensla med lite fett.
Såhär långt kan paketen förberedas.

När det är dags att äta, värm rotfruktspaketen i ugn, ca 180 grader i 20 minuter.

Vi åt paketen till älgstek, tillsammans med rödvinssås och sallad på ruccola och kalamataoliver.
Paketen kan även serveras som vegetarisk rätt (gärna med smulad fetaost i), vid en buffé eller som tillbehör till vilt, kyckling eller annat kött.