Gör din egen granola. Snabb. God. Nyttig.

Du behöver
4 dl havregryn
4 dl rågflingor
1/2 dl linfrön
1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2-3 msk honung
1 msk rapsolja el. flytande smör/rapsolja
1 dl hett vatten
Smaksättning, t ex något av följande:
1 dl rostad mandel, krossad med mortel
1/2-1 dl pumpafrön eller solrosfrön
1/2-1 dl russin eller torkade aprikoser skurna i bitar
Bär eller färsk frukt som du tillsätter vid serveringen.
Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Rör ut olja och honung i det heta vattnet, så att honungen löser upp sig. Blanda ner vätskan i bunken med grynblandningen och rör om ordentligt tills det liknar en smuldeg. Sprid ut jämnt på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen.
Grädda ca 30 minuter och rör om då och då, så muslin får en jämnt gyllenbrun färg.
Låt svalna och lägg muslin i en tät burk. Smaksätt med rostad mandel, kokosflakes eller torkad frukt som russin eller aprikoser.
Ät och njut, tillsammans med naturell yoghurt, mjölk eller fil, som frukost eller mellanmål; mättande, fiberrikt, gott och väldigt prisvärt!
Vill du göra glutenfri granola, byt ut vanliga havregryn och rågflingor mot gryn av Ren havre.

IMG_9397.JPG