Nyttiga chokladbollar – ja faktiskt!

Ibland vill man ha något gott och nyttigt till kaffet, istället för billigt fikabröd med massor av tillsatser, socker, transfett och fuskingredienser. Här är en raw-inspirerad chokladboll som du snabbt fixar hemma – utan att ruinera dig på superexklusiva ingredienser. Näringsinnehållet ser du längst ner på sidan: nötterna gör att bollarna har en hög andel enkel- och fleromättat fett. De innehåller enbart naturliga sockerarter (från dadlarna) och är en bra källa till fibrer och järn. 

Du behöver
10 färska dadlar
3 dl cashewnötter (ej rostade eller saltade!)
2 msk rå kakao nibs + 1 msk kakao eller 3 msk kakao
1 msk rapsolja
1-2 matskedar vatten (beroende på konsistensen)

Gör så här
Lägg nötterna (och kakaonibsen) i en matberedare så att de mals till mjöl (låt dem inte malas sönder helt utan behåll gärna konsistensen lite ”crunchy”). Tillsätt dadlar (urkärnade!), kakao och olja. Kör till en jämn smet och späd med vatten om det behövs. Degen kan behöva köras i några omgångar, beroende på storlek på matberedaren.

Forma till 16 bollar och rulla i dem kakao. Jag använder två teskedar och fingrarna, det går säkert även bra att använda sprits.

Ställ bollarna i kylen, gärna ett par timmar så de hinner stelna lite innan det är dags att njuta av dem.

Tips! Det går även bra att rulla chokladbollarna i pumpakärnor eller solrosfrön. Variera nötterna efter tycke och smak, prova t ex med valnötskärnor.

  

Näringsvärde per boll à ca 23 gram:
Energi: 100 kcal / 420 kJ
protein: 2,4 gram
fett: 6,6 gram (varav enkelomättat 3,8 g, fleromättat 1,1 g, mättat 1,4 g)
kolhydrater 7,4 gram (varav sockerarter 4,6 g)
fibrer: 1,9 gram
järn: 1 gram