Comfort food – värmande smalmat i vinterkylan

Forskare och hälsoexperter är överens om att många av oss behöver minska konsumtionen av kött och chark, och för att få i sig maximalt med näring och samtidigt minska köttets klimatpåverkan är det viktigt att välja rätt sort. Svensk köttproduktion lyder under betydligt strängare regler kring djurhållning och genom att välja svenskt gör vi en viktig insats för såväl svenska bönder som för vår miljö.

Under 2015 har jag haft ett blogguppdrag hos Svenskt kött. Här hittar du mitt senaste blogginlägg – mina tankar kring hur vällagad och värmande vintermat, comfort food, hjälper dig att ta steg i rätt riktning när du vill satsa på hälsan och samtidigt spara pengar.

Comfort food Kajsa Asp”Med nyårslöften om ett hälsosammare liv i färskt minne och julfirandets efterdyningar i plånboken söker vi i början på året efter inspiration kring mat som är både nyttig och billig. Svenskt kött och rotfrukter är smarta val som ger näring och mättnad till ett bra pris.

Mustiga soppor och grytor mättar bra samtidigt som de kan vara rena smalmaten. Vällagad comfort food gör dig mätt och nöjd i vinterkylan – till skillnad från en kall sallad som många tror är bästa valet om man vill få en smalare midja.

Köttet ger mycket näring i förhållande till sitt kaloriinnehåll. Protein ger en mättnad som varar länge och gör att man behåller sina muskler bättre vid en viktminskning. Köttet ger dig viktiga näringsämnen, inte minst järn som många kvinnor har för lite av. I kött finns den typ av järn som kroppen har lätt att ta upp och stimulerar samtidigt järnupptaget från till exempel bröd och annan mat från växtriket.” … Läs gärna hela blogginlägget här.