Giftiga linfrön?! Risker och nytta med det fiberrika lilla fröet

Linfrön är bra för magen och innehåller omega 3, men nu varnas för att linfrön kan vara direkt giftigt – hur hänger det ihop?

Hela linfrön som blötlägges i vatten bildar en gel som gör susen för tröga magar. Inuti fröna finns däremot ämnen som kan vara giftiga om man får i sig för mycket av dem. 1-2 msk per dag av de hela fröna är en säker nivå enligt Livsmedelsverket, men äter man mer än så – eller väljer krossade linfrön – kan det bildas vätecyanid (blåsyra) som är samma ämne som finns i bittermandel och som i relativt små doser  bland annat ger illamående och kräkningar, yrsel och hjärtklappning, i allvarliga fall även medvetande- och andningspåverkan.

Under veckan har flera butikskedjor och tillverkare tagit bort krossade och malda linfrön ur sortimentet. DN skriver att ICA, COOP och Risenta har slutat med krossade linfrön

Enligt Livsmedelsverket gör bakning och annan upphettning att halten vätecyanid i linfrön kan minska, så att ha dem i bröd linfrön i bröd bör vara okej. Verket menar också att vätecyanid är vattenlösligt och att halten av vätecyanid därför sannolikt är låg i linfröolja som är rik på omega 3.