Hjärna. Hjärta. Mage. Prisbelönt som (näst) bästa hälsobok. 

I tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2016 har Hjärna. Hjärta. Mage. idag fått pris som en av de bästa hälsoböckerna. Prisutdelningen startade med att juryns ordförande Christina Möller presenterade årets tre stora trender: Hälsa, vardagsmat och odla eget. Söta desserter och bakverk är också stort, parallellt med ett enormt stort hälsofokus. 

– Idén att samla måltidslitteratur kom för tjugo år sedan, berättar juryns hedersmedlem Carl-Jan Granqvist. Totalt har över 400 böcker bedömts i årets tävling: Sverige är ”The silicon valley of cookbooks”. 

Över sjuttio bidrag har bedömts i kategorin hälsa, därför har man i år 1-2-3:e pris istället för att bara välja ut en vinnare.   

Tredjepriset gick till Kristina Anderssons Eat Clean-kokbok och vinnaren var Frida Wallentinssons bok Groddar, skott & mikrogrönt. 


Hjärna. Hjärta. Mage. kom tvåa med motiveringen:

”Med hälsan i fokus låter denna bok förnuftet råda och maten ge näring och njutning. Med handfasta tips om hur man tar hand om sin mage, håller sig frisk, tränar hjärnan och sover gott kan man runda av med de goda recepten för livet.”

Juryn bedömde att boken var både viktig och inspirerande. Jag tycker det är särkilt roligt att få denna utmärkelse eftersom de flesta som jag jämförs med har en hel stab bakom sig, med stylister, PR-folk, kockar, sminkörer och frisörer, medan jag gör allting själv – från att handla och laga maten, skriva recepten och vara redaktör, till att distribuera och sköta försäljning och PR. 

Jag är glad och stolt, och tacksam för att boken tagits emot såhär positivt. Och väldigt glad över mitt fina samarbete med fotografen Katja Ragnstam och formgivaren Mario Tomio. 


Fullständig redovisning av tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2016 kommer att finnas på deras hemsida före årsskiftet. 

Bildtext från Instagram:  HURRA och SKÅL! Idag har jag fått silver av Grythyttans måltidsakademi. I gengren Hälsa valde man bland 70 bidrag och jag är stolt och väldigt glad andrapristagare. Här tillsammans med juryns ordförande Christina Möller. Och Carl-Jan Granqvist var noga med att påpeka att vi skålar i champagne – ingenting annat.