Fira julen mer klimatsmart

Julen är en period som förknippas med mycket kött och annan mat, godsaker och familjetraditioner – och en hel del klimatpåverkan. Finns det något du kan göra annorlunda den här julen – för att minska klimatavtrycket?

Planera

Tänk igenom vad som känns slentrianmässigt och onödigt – planera och prata igenom hur ni vill ha det. Köp inte saker eller mat bara för att hålla fast vid traditioner (som kanske ingen egentligen uppskattar).

Janssons frestelse, potatis, röd- och grönkål, svenska äpplen, bröd och sill i alla dess former är rätter som påverkar klimatet i liten utsträckning. Sill, lax och annat fet fisk är dessutom rik på D-vitamin och fettsyror som är positiva för hjärta och kärl. Kött, korv, skinka och köttbullar ger ett större klimatavtryck och innehåller mer av det mättade fettet. Ät gärna mindre av dessa.

Allt som är gött är inte kött

Prova gärna något nytt vegetariskt recept. Grönkål, rödkål, clementiner, fikon och nötter är säsongsanpassade ingredienser som passar perfekt i en fräsch och matig sallad. Toppa gärna med kärnor av granatäpple och en vinägrett eller syrlig dressing gjord på pressad apelsinsaft.

Använd kikärter, bönor och andra baljväxter och gör nya varmrätter med härliga kryddor. Många av julens kryddor passar perfekt i vegetariska rätter.

Och rostad grönkål är fantastiskt gott, både som ensamt snacks och som topping på en sallad eller soppa.

Det handlar om att balansera mängden – så slipper man man tröttna på julmat och slänga det som inte blir uppätet. Att slänga mindre mat – alltså köpa hem mindre, förvara smart och äta upp innan det blir för gammalt – är bästa sättet att minska klimatavtrycket utan att det egentligen behöver märkas vid matbordet. Vi slänger 20-25 procent av maten vi bär hem från affären, alltså var fjärde matkasse. Och det vi slänger har ju belastat klimatet helt i onödan.

Skippa skumtomtarna

De mesta sötsakerna på julbordet innehåller massor av kalorier men ingen annan näring. Skumgodis är i princip fritt från näringsämnen och tillverkningen innebär processer som kostar mycket energi. Dessutom innehåller det ofta en hel del tillsatser; konserveringsmedel, konsistensgivare och färg- och smakämnen. Välj bort skumtomtar och annat godis och ät hellre torkad frukt som fikon, russin och nötter när du vill ha något sött. De är mer klimatsmarta alternativ som dessutom innehåller fibrer och en hel del mineraler och andra näringsämnen som gör nytta i kroppen.

Gör eget godis och choklad, och välj gärna fairtrade och eko när du köper dina råvaror. Tycker du att de är dyra – satsa hellre på kvalitet än kvantitet. Jag lovar att de både gör och smakar mer gott än lågprisalternativen.

Rörligt umgänge

Hitta andra sätt att umgås med släkt och vänner än att sitta stilla. Åk pulka, ta en långpromenad, gör snöänglar, åk skridskor, ta en skidtur. Ta en promenad varje dag när du är ledig.

Julklappar för livet

Hoppa över prylar och andra dammsamlare. Ge bort en upplevelse, en god middag, ett träningskort, ett presentkort på massage eller personlig träning istället. Eller varför inte en god bok?!

Skapa dig den jul du önskar. Julen är tid för eftertanke och lugn och ro. Ställ inte krav på dig själv eller andra som skapar stress, utan njut av sköna dagar och passa på att ladda batterierna.

IMG_3905  IMG_3791        IMG_3547 IMG_3510  IMG_3232IMG_9694.JPG