Under perioder som dessa, då det känns som att solen knappt går upp på flera dagar, är det inte så konstigt att man känner sig vintertrött. Solljuset påverkar vår dygnsrytm och när det är stor ljusskillnad mellan natt och dag får vi hjälp av hormoner att vakna på morgonen – och att komma till ro när det är dags att sova. När det relativt mörkt under hela dygnet får man mindre av de naturliga ljusvariationerna.
D-vitamin påverkar i princip alla våra celler, och brist på vitaminet kan göra att man blir trött, deppig och mer känslig för infektioner och sjukdomar. D-vitamin bildas i huden när vi är ute i solen, men under vinterhalvåret fungerar detta inte på nordliga breddgrader. Då måste vi få i oss D-vitamin via mat och dryck såsom lax och annan fet fisk, berikat fett och berikade mjölkprodukter. Läs gärna mer i denna artikel som jag skrivit i Perspektiv.
Kosttillskott kan vara aktuellt men innebär vissa risker eftersom innehållet i burkarna varierar och inte alltid stämmer med informationen på etiketten. Läs mer om det här.
Att komma ut på en lunchpromenad gör dig piggare trots att inte D-vitaminet påverkas. En stund i dagsljus, ökat blodflöde till hjärnan och lite nytt syre gör dig mer fokuserad under eftermiddagen och du får mer gjort.