Tillsammans för en bättre hälsa: seminarium med Cancerfonden

Onsdagen den 5 juli har jag fått den stora äran att moderera ett seminarium som Cancerfonden arrangerar i Almedalen. Rubriken är ”Tillsammans för en bättre hälsa” och paneldeltagarna ska diskutera sina respektive roller – för folkhälsan och för att inspirera och vägleda oss till goda vanor och en hälsofrämjande livsstil.

Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket menar att det behövs en nationell kraftsamling, främst kring matvanor och fysisk aktivitet. Det behövs tydliga strategier, tidsbestämda mål och uppföljning – och vi behöver bli bättre på att samarbeta. Föreningsliv, skolor, arbetsgivare, restauranger och mataffärer kan göra massor för att förenkla, locka och peppa folk att leva lite mer hälsosamt – dock ligger ju det slutgiltiga ansvaret på oss själva.

Ansvaret för psykisk och fysisk hälsa ligger hos individen men även arbetsgivaren drabbas hårt när medarbetare inte mår bra. Tänk såhär istället! När personalen är frisk, jobbar bra tillsammans, är engagerade i sitt jobb och stannar som trogna medarbetare – för att de trivs och för att de vill vara en del av ett sammanhang som de är stolta och glada över att få vara med i, då kan företagen utvecklas och bli mer lönsamma.

På alla plan behöver vi investera i långsiktiga strategier och lösningar. Att jobba förebyggande och mota istället för att bota är smartare och mer kostnadseffektivt. Det ska bli intressant att höra panelens syn på vem som ska styra arbetet, vilka aktörer som ska ta de ledande rollerna – inte minst; vem som ska stå för de investeringar som krävs för att komma vidare i arbetet.

Jag ser fram emot årets upplaga av Almedalsveckan, med nätverkande och kontakter med befintliga och framtida samarbetspartners, kreativa samtal och utbyte av idéer, inte minst inom området hälsa, forskning och medicin.

Välkommen till  Skandias trädgård onsdagen den 5 juli kl 13:45.
Hoppas vi ses!

cancerfondens seminarium i Almedalen