Lagom är bäst: Ny studie om kolhydrater och hälsa

Idag publicerades en ny stor koststudie där man undersökt livslängd och mortalitet kopplat till andel kolhydrater i kosten.

De som åt 50-55 energiprocent kolhydrater levde längst, både högt och lågt intag av kolhydrater gav en förkortad livslängd. De som hade högre andel protein och fett från växtbaserade livsmedel, alltså avokado, nötter, fullkornsbröd, linser och bönor levde längre än de som åt mer av kött och smör. Det är alltså inte bara fördelningen som har betydelse, kanske är det mer viktigt vilken typ av mat man äter.

”Low carbohydrate dietary patterns favouring animal-derived protein and fat sources, from sources such as lamb, beef, pork, and chicken, were associated with higher mortality, whereas those that favoured plant-derived protein and fat intake, from sources such as vegetables, nuts, peanut butter, and whole-grain breads, were associated with lower mortality, suggesting that the source of food notably modifies the association between carbohydrate intake and mortality.”

Nyhetsartikel på svenska hittar du här.

Abstract i The Lancet finns här.

Dagens (nästan uppätna) lunch.