Under ett par veckor har det pågått en het debatt om faktagranskning av populärvetenskapliga böcker, inte minst inom området kost och hälsa. Äntligen! säger jag.
Det är helt bisarrt hur folk i allmänhet, och inte minst bokförlag som påstår sig ge ut faktaböcker, tidningar med olika inriktning, och teveprogram som ska vara vägledande vad gäller hälsovård, låter personer som inte alls är utbildade inom ämnet uttala sig och få rollen som expert (och utan att det finns någon annan på plats som kan ställa de rätta frågorna). De uttalar sig tvärsäkert om till exempel tarmbakterier som bot och lindring mot det mesta (inklusive psykiatriska diagnoser, reumatiska sjukdomar och demenssjukdom), socker som giftigt och gluten som i princip dödligt.
Det är inte bara dumt och oansvarigt att lura och vilseleda för stunden, sensationsrubrikerna och quickfix-tänket bidrar även till ett lägre förtroende för de kostråd och näringsrekommendationer som tas fram av grupper av personer som faktiskt ÄR experter, och som vilar på vetenskaplig grund och forskning som pågått under en lång tid – och som gjorts på människor.
Det är hög tid att det sker en upprensning och det vore klädsamt med lite ödmjukhet hos professorer och akademiker som har doktorerat inom helt andra ämnen. De har säkert jättemycket sakkunskap inom till exempel ekonomi eller kemi, men det är en helt annan sak att förstå sig på människokroppen, metabolismen och hjärnan – och allt som påverkar vår hälsa kopplat till livsstil och levnadsvanor.
När jag skrivit mina böcker har jag låtit professorer inom nutrition faktagranska innehållet, och det känns förstås extra bra nu.
Här kan du läsa några av de artiklar som skrivits i ämnet:
Allvarliga fel i många böcker med råd och kost och hälsa – DN debatt
Vilseledande pseudovetenskap om tarmbakterier och psykisk ohälsa – Läkemedelsvärlden
Bonnier Fakta och Svt:s Fråga Doktorn sprider villfarelser om psykisk ohälsa – Hanna Brus i Dagens Medicin
Rytter rättar storsäljaren Kimchi och kombucha – Livsmedelsföretagens nutritionsexpert Elisabet Rytter
Ovetenskapliga hälsoböcker måste granskas – Fortasana blogg och podd
OCH: Lyssna gärna på podden Sinnessjukt, där boken ”Kimchi och kombucha” granskas.
Foto: Mikumaria.