Naturen kallar

En gång i månaden skriver jag krönikor till min lokala nyhetstidning – KungälvsPosten. Senast skrev jag om naturens läkande kraft. Jag tycker att den här krönikan innehåller lite för mycket klokskap och tankeväckare för att inte lyftas även här.

Naturen kallar

Kanske är det för att den här speciella våren har gjort att jag har varit ute mer än jag brukar. Kanske har jag först nu på riktigt upptäckt att jag har ett behov av de positiva effekter som jag får av att vara ute i naturen. Kanske kommer det med åren, eller så beror det helt enkelt på att jag senaste tiden tagit mig tid att känna efter: skogen, havet och ängarna tar tag i mig och kallar på mig på ett sätt som jag inte har upplevt tidigare. Jag kan verkligen längta efter att komma ut på en lång promenad. Låta ljudet av mina steg, trädens lövprassel, vindens sus, vågornas skvalpande eller regnets droppande fylla mitt medvetande och bara vara, här och nu. Låta mina egna tankar vandra utan något som avbryter. Inget sällskap, ingen podd, radio eller musik i öronen. Bara naturens egna ljud.

Det råder en obalans mellan våra biologiska förutsättningar och de krav vi upplever från omvärlden och ställer på oss själva, och det är många fler än jag som pratar om naturens läkande kraft. Människor upplever, både mentalt och fysiskt, en tydligt förbättrad hälsa när de är ute i naturen. Det finns forskning på hur framför allt lövskog lindrar och förebygger utmattningssyndrom. I naturen finns många olika faktorer som lindrar stress och underlättar återhämtning. Utomhus är en bra plats för hjärnan att få en välbehövlig paus.

Sambandet mellan natur och hälsa har använts och utvärderats under många år. Trädgårdsterapi där man sköter en trädgård och odlar grönsaker rehabiliterar och lindrar såväl utmattningssyndrom som depression och demens, och används ibland som stöd i återhämtningen efter cancer.

Att fysisk rörelse i sig har viktiga effekter på hjärnan råder det inget tvivel om. När vi rör på oss eller motionerar funkar hjärnan bättre, det påverkar såväl minnet som fokus, inlärning, kreativitet och humör. Men naturen i sig har alltså effekt på både välmående och mental hälsa, även utan inblandning av det fysiska. Utöver de behagliga ljuden och lugnet gillar hjärnan de mönster, strukturer och upprepningar som finns i blommor, träd och andra växter. Skogen bjuder in till ett slags meditativt tillstånd där vi kan få en mental vila.

Så den som känner sig stressad över att man ”måste” träna kan gå ut och bara ”slö-gå” eller sätta sig på en stubbe utan minsta krav på prestation eller pulshöjning – bara att vara ute i naturen gör gott för hälsan. I skogen, vid havet och på ängen sjunker stressnivåerna, och på helt naturligt väg stärks din förmåga till återhämtning.