Intervjuad hos Naturvetarna

Naturvetarna intervjuade mig i veckan. Det blev en artikel om ägg och påskmat:

”Påsk utan ägg är som kärlek utan kyssar. Men hur hälsosamt är det att frossa i ägg och hur är det med kolesterolet?

– De flesta kan äta flera ägg varje dag. Det är en utmärkt proteinkälla och innehåller en mängd vitaminer och mineraler, som D-vitamin och selen, säger leg. dietist Kajsa Asp Jonson.

Det kolesterol som finns i ägg varnas det inte för längre. Kolesterolet i maten har normalt sett inte någon större betydelse för nivåerna i blodet.

– Det kan ändå finnas anledning att inte äta för många ägg, då risken finns att man missar andra nyttigheter på påskbordet, som lax och sill. Passa också på att göra härliga sallader med grönsaker och rotfrukter. Ett tips är att göra hummus på gröna ärtor och andra goda grönsaksröror som ger färg.

– Njut av riktigt god mat, och fyll hellre påskägget med några bitar av dina absoluta favoriter än stora skopor av plockgodis, säger Kajsa Asp.

Som en bonus är ägg ett klimatsmart val. En färsk livscykelanalys från forskningsinstitutet Rise visar att ägg har minst klimatpåverkan av alla animaliska livsmedel.”

Jag vill gärna tillägga här, att det är viktigare vad man äter till vardags och att matvanorna i stort är hälsosamma och hållbara. Men det är ju aldrig fel att låta goda och bra råvaror ingå även vid högtiderna!
🐣GLAD PÅSK! 🐣