Biotillgänglighet i växtbaserad mat – intressant forskning om baksidor med vego

Jag har fått möjligheten att göra en väldigt intressant intervju om biotillgänglighet i växtbaserad mat – en mycket viktig aspekt att ta in i begreppet #hållbart.

Såhär beskrivs avsnittet: Vad händer med näringen i en måltid när vi byter ut kött och mjölk som innehåller protein, järn och kalcium som är enkelt för kroppen att ta upp, mot växtbaserade alternativ? Och vilka blir följderna för hälsan på längre sikt? Cecilia Mayer Labba är doktorand på Avdelningen för Livsmedelsvetenskap vid Chalmers tekniska högskola. Hon vill i sin forskning kartlägga hälsoeffekterna av ett grönt proteinskifte, och berättar här om vilka konsekvenser det kan få för näringsintaget och vad man bör tänka på för att minska risken för järnbrist – som i Sverige idag drabbar var tredje tonårstjej. 

Lyssna gärna på Puls på Vård & Vetenskap, serien finns där du lyssnar på poddar.

Om du lyssnar via Spotify, klicka här!