Ägg – bra mat alla dagar

Det är helheten som avgör och aldrig ett enskilt livsmedel som gör att matvanorna är bra eller dåliga för hälsan. Men ändå: Ägg har så många plus: Klimatsmart protein. Mycket näring i en perfekt förpackning. Extremt mångsidigt och användbart. Lång hållbarhet och inget svinn.

Ägg förstärker en frukost med protein och gör att du håller dig mätt längre. Och om man lägger till ett ägg till sin frukost så att man håller sig mätt hela förmiddagen, och inte tar de där kakorna till kaffet, då är det ju också väldigt positivt.

Om man tar ett kokt ägg till mellanmål istället för ett wienerbröd får man hälsoeffekter både av det man lägger till och av det faktum att man tar bort en massa socker och ohälsosamt fett.

Om du istället för en halv special med räksallad, till exempel äter en omelett till lunch då är ju 2-3 ägg ett väldigt bra alternativ.

Det handlar alltid om kosten som helhet och på lång sikt, inte bara under påskhelgen, men jag vill ändå säga att ägg är bra.

Och kolesterolet då? Även där handlar det om hur du äter och dricker totalt sett. Kolesterolet i blodet påverkas främst av fettkvalitet, kroppsvikt och fysisk aktivitet. Såhär skriver Livsmedelsverket om ägg:

Ägg innehåller kolesterol, men de flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt.

Ägg är proteinrikt och gulan innehåller vitamin A, E, D och folat samt en del järn och selen.

🐣GLAD PÅSK!🐣