Klimatsmart OCH hälsosamt med rätt mat

I dagens Expressen är jag intervjuad om mat som är hållbar och hälsosam för både människan och planeten.

Klimatsmart och miljövänlig mat är verkligen en komplex fråga. Ofta tar man enbart hänsyn till koldioxidekvivalenter när man jämför olika livsmedels påverkan men det finns så många fler saker att ta in i bedömningen, och ofta glöms näringen bort. Och det är få som känner till att det ofta är svårare för kroppen att ta upp till exempel järn och kalcium från vegetabiliska källor än från kött och mjölk.

I intervjun försöker jag ta in de viktigaste faktorerna kring mat och hållbarhet – näringsinnehåll, biotillgänglighet, biologisk mångfald, djurhållning, antibiotikaanvändning, självförsörjning, hållbart fiske, markanvändning och vattenanvändning är några av dem.

Här kan du läsa artikeln i sin helhet.