Mat på resan

Resor kan vara en utmaning för den som vill tänka på sin hälsa, hålla vikten och må sitt bästa. Medvetna val och fokus på goda smaker gör det lättare.

Njut av maten och upplevelsen, och lär dig att bli mätt och nöjd på en mindre mängd mat. Det är helheten och kaloriöverskottet som är huvudorsaken till att många går upp i vikt under semestern, men resor behöver inte vara ett hinder för att bygga upp bra vanor för din hälsa – varken i jobbsammanhang eller de du väljer själv.
Här är mina bästa tips för att slippa få extravikt med dig hem från affärsresan eller semestern.

Frukost

Ge dig själv en bra start med bra protein och långsamma kolhydrater. Fyll din tallrik med grönsaker, bär och frukt, gärna en skiva fullkornsbröd, ett kokt ägg, omelett eller ett par skivor skinka. Hoppa över vitt bröd, korv, bacon, pannkakor, croissant, våfflor, grädde och sylt – eller ta väldigt lite av det om du verkligen älskar det.

Lunch

Ta först ett varv för att se vad som finns, välj sedan det du verkligen vill ha från buffén. Fyll halva tallriken med grönsaker och låt en fjärdedel täckas med kolhydrater (gärna kokt potatis, pasta, matvete eller bulgur) och en fjärdedel med protein, till exempel fisk, fågel, skaldjur eller kött med lågt fettinnehåll; kotlett, biff utan fettrand o.s.v. Tänk på att panerad mat innehåller mycket fett.

Välj gärna grönsaksröror, hummus, eller en liten klick pesto som sås. Be att få såsen vid sidan om. Välj gärna vatten som dryck!

Middag

Hoppa över bröd och smör som ofta serveras innan maten – maten smakar ännu bättre om du är hungrig.

Välj hellre kokt potatis än pommes frites eller gratäng.

Be att få såsen i en skål vid sidan om, så att du själv kan välja hur mycket du vill ha.

Undvik stora mängder majonnäs, västkustsallad och andra feta såser.

Beställ gärna in vatten och extra grönsaker.

Välj gärna bär och frukt eller en kula sorbet som dessert – om du verkligen vill ha det.

Dryck

Bara för att du inte är hemma innebär det inte att du behöver dricka vin eller öl varje dag – det kommer att hindra dig att nå dina mål. Välj dina tillfällen då du njuter av ett glas.
Alkohol ger många extrakalorier, påverkar förbränningen och gör ofta att man blir mer sugen på t ex snacks, choklad och goda ostar.

Med alkohol i kroppen blir sömnen inte lika djup och det påverkar ofta beteendet kring mat. När man är utsövd är det lättare att göra kloka val, är man trött söker kroppen efter det som är mer energirikt och många upplever ett större sug efter sött, salt och fett – både under festkvällen och dagen efter.

Hoppas några bilder från mina egna jobb- och semesterresor kan inspirera – på bilderna ser du en frukost i Stockholm, en lunch på en trattoria i Italien och middag på en trevlig restaurang i Smögen: