Behåll sommarkänslan med citrondressad fläskfilé

I helgen firade vi min svärfar som fyller 80 år. På festen serverade vi citrondressad fläskfilé och fransk potatissallad. Köttet är en variant på ett recept som min mamma lagade ofta på 90-talet. Det hette då Dubbelmarinerad fläskfilé men jag har förenklat receptet. Det är supergott, väldigt uppskattat och enkelt att laga till många. Inte minst så är det väldigt bra att man kan göra det färdigt i förväg.

Jag serverade köttet tillsammans med en fransk potatissallad (färskpotatis, rödlök, olivolja, fetaost, salt, peppar, cocktailtomater och ruccola) och tzatziki på matyoghurt. På buffén hade vi även bröd, en god cheddarost och brie – och ett fat med melon och kiwi enligt svärmors önskemål.

Recept

Jag putsar bort senor och fett, steker fläskfilén (bryner i stekpanna, låter gå klart till 65 grader i ugnen på 150 grader), lägger dem i plastpåse och droppar över japansk soja, salt, peppar och lite torkad rosmarin, och låter det stå i kylen över natten. Detta görs alltså någon dag innan festen, 2-3 dagar innan funkar också.

Till 70 personer använde jag 10 kg svensk fläskfilé.

När det är dags att servera skivar jag köttet i cirka 5-6 mm tjocka skivor, lägger upp på serveringsfat och ringlar över en citronolja som jag förberett dagen innan så smakerna hinner gotta till sig lite:

Du behöver

  • ca 5 dl god olivolja
  • Saft av 1 citron
  • Finrivet skal av 3 citroner (tvättade, helst eko)
  • 5 vitlöksklyftor, skivade
  • 1 tsk salt
  • Nymald svartpeppar

🌿Fatet dekorerade jag även med gröna och svarta oliver och färska rosmarinkvistar.

I mammas recept skulle fläskfilén först ligga i marinad nummer ett i tre dygn sedan läggas i olja med citronskal under två dygn och därefter skäras upp. Det här varianten är betydligt snabbare och enklare, och inte lika kladdigt eftersom man slipper oljan när köttet ska skäras. Dessutom blir det betydligt mindre svinn när man bara använder rätt mängd olja.