Skolmatskommissionen i Karlstad

I min roll som generalsekreterare för Skolmatskommissionen fick jag igår möjligheten att göra ett studiebesök i måltidsverksamheten på ett par skolor i Karlstad.

Jag träffade Linnea och Fredrik som är kostchef respektive måltidsstrateg och deras härliga medarbetare. Här har man lyssnat på matgästerna och anpassat både lokaler och tidpunkt när maten finns tillgänglig och därmed ökar möjligheterna för dem att få i sig mer av hälsosam mat och mellanmål – istället för den typ av energi som ungdomar gärna fyller på med om de själva väljer i utbudet i närmsta kiosk.

Man kan ju tycka att det här med skolmat är en liten och isolerad fråga. Men tvärtom så är skolmaten en faktor som påverkar väldigt många saker, både i och utanför skolans värld, och det finns också väldigt många olika faktorer som påverkar förutsättningarna för skolmat.

Måltiden är ett tillfälle att lära sig socialt samspel och en massa viktig kunskap som det kan vara svårt att sätta fingret på. Relationer som byggs i en skolmatsal, både elever emellan och mellan vuxna och ungdomar, kan få konsekvenser för hela livet för alla parter.

Jag är såååå påfylld med inspiration, HOPP om att det finns massor av möjligheter att lyfta skolmaten till nya höjder, och göra förutsättningarna för Sveriges barn och unga att lära, leka och utvecklas, mer jämlika. Let’s do this!🥳

Tack hela Karlstadsgänget, för att ni delar med er och sprider dessa härliga vibes!