Jag bara älskar den här tiden, jag väntar lite med att sätta igång med att jobba heltid. Skönt att njuta av naturen och ljuset ett tag till, bara ta det lugnt och vänta med att dras med i snurren. Idag har jag suttit ute i trädgården och läst en väldigt bra bok (Mercurium av Anne Rosman), gått promenader och pockat svamp.
Jag älskar verkligen det här med att kunna gå ut i skogen och hämta in fantastiskt goda kantareller. I år verkar vara ett riktigt kantarellår. Såå härligt.
Vi har gjort pastarätter med svamp, kantarellsoppa och pajer. Och kantarelltoast såklart. Väldigt uppskattat av hela familjen.
Idag gjorde jag en nordisk risotto. Fint att använda närproducerade råvaror, och samtidigt ett smaskigt och omtyckt sätt att få i sig rejält med fullkorn. Grovhackade rostade mandlar ger extra crunch – som jag ju är väldigt svag för.
Prova gärna receptet nedan!
Havrerisotto med kantareller och parmesan
Du behöver:
1 vitlöksklyfta
1 liten gul lök, finhackad
1 msk olivolja
4 dl havreris
2 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
1 msk kycklingfond (koncentrat)
1,5 dl finriven parmesanost
1,5 dl färska kantareller
2 msk smör-&rapsolja
50 gram saltrostad mandel, grovhackad
40 gram färsk spenat
Broccolibuketter, finskivade
nymalen svartpeppar
ev. salt
Gör såhär:
Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare.
Fräs lök och vitlök mjuka i olivolja i en tjockbottnad kastrull.
Tillsätt havreriset, rör om och låt lök och gryn fräsa i ytterligare någon minut.
Häll i vinet och låt koka under omrörning, tills vätskan ångat bort.
Tillsätt kycklingfond och det varma vattnet ca 1 dl i taget, rör om då och då och låt vätskan koka in efter hand.
Tillsätt hälften av den stekta svampen och låt stå på svag värme ytterligare några minuter. Rör till sist i riven parmesan och smaka av med nymald svartpeppar och eventuellt lite salt.
Lägg upp risotton på ett fat, lägg färsk spenat runt kanten och toppa med resten av svampen samt grovhackad saltrostad mandel. Servera direkt, gärna tillsammans med t ex lammkorv eller mjukkokt ägg.