Nyårslöftet – mer grönt?

Hej där!
Nu har vi kommit en liten bit in på det nya året, många har precis börjat jobba igen efter ledigheterna och kanske en och annan känner att NU är det dags att ta tag i sina vanor. Vad du än tänker kring nyårslöften och olika dieter så finns det en sak som är ett faktum och något som faktiskt är ganska enkelt att göra något åt: De allra flesta av oss äter för lite grönsaker, frukt och bär.

När det gröna får ta en större plats – på tallriken, i mellanmålet och vid frukosten – blir det mindre utrymme och sug efter det som är mindre bra för oss, alltså mat, godis, snacks och drycker med högt energiinnehåll och lågt näringsvärde, högt innehåll av salt, fett och/eller socker, och som samtidigt inte bidrar särskilt mycket med mättnad. När vi äter mer grönt blir matvanorna steg för steg knuffade i en positiv riktning utan att vi behöver fundera så mycket eller lägga energi på att ”stå emot”. Det är bra för dig, för miljön och för samhällsekonomin (genom att vi blir piggare och friskare).

Just samhällsekonomin kanske inte är det du tänker på när du kommer hem från jobbet, är trött, hungrig och kanske lite stressad. Kanske är det inte heller just grönsaker du har högst upp i ditt medvetande. Istället är det ”energijakt” som står i fokus. Hjärnan är trött efter att ha fattat en massa viktiga beslut under dagen och det är svårare att stå emot suget och sökandet efter något snabbt och enkelt för att tillgodose begäret. Kanske du hittar en påse salta nötter eller chips, en godispåse eller helgens rester av potatisgratäng, eller tar fram bröd, smör och ost och brer ett antal mackor.

Det är här min Första-hjälpen-låda kommer in i bilden; en färgrik låda på första parkett i kylskåpet, gärna i glas så innehållet är väl synligt. Låt det du faktiskt vill och behöver äta mer av vara det första du ser och det enklaste valet. Då ökar chanserna att det faktiskt blir av!

Så enkelt kan det vara att få i sig mer grönt, och ”putta ut” det som har mer oönskade effekter på hälsan. Om man vill kan man kalla det nudging.

På bilderna nedan ser du min ”FHL” och några andra tips för mer grönt i ditt liv och din vardag. Prova gärna! Vad tyckte du? Skriv gärna och berätta!

Första-hjälpen-låda med grönsaksstavar, gurka, paprika, vattenmelon och morotsstavar håller sig fräscha och krispiga i en glasburk.

Mustig asiatisk soppa med krossade tomater, lime, krispiga bondbönor och en härlig hög med koriander.

Bowl med gröna ärtor, nektarin, morot, rödbetor, picklad rödlök och vitkål, lax och fullkorn.

En lyxig tomatsallad som förrätt – med kapris, basilika, finskivad silverlök och en god olivolja.

En lunchmacka med ägg, lax, avokado och solrosskott.

Och sist men inte minst: ”Gröna” såser och tillbehör – tzatziki med matyoghurt, vitlök och riven gurka, hummus gjord på kikärter, citron och soltorkad tomat samt grön ärtpesto.
Läs mer här, om hur såsen kan förvandlas från fettbomb till hälsoboost.