Dykare som dricker rödbetsjuice kan hålla andan längre #blogg100 del 73

Under senaste åren har ett antal forskningsstudier gjorts där man har visat att nitratrika grönsaker som rödbetor, spenat och andra gröna bladgrönsaker påverkar uthålligheten positivt; syret används mer effektivt och räcker längre om man äter mycket grönsaker.
Läs mer om detta i gårdagens inlägg.

Rödbetsjuice har nyligen även visats ha positiv effekt på förmågan att hålla andan under längre tid. Fridykare som druckit rödbetsjuice kunde hålla andan 11 procent längre än när de fick juice utan nitrat. Genomsnittstiden förlängdes från 4 min 10 sek till 4 min 38 sek, alltså nästan en halv minut längre, enligt referat i tidningen IdrottsMedicin 1/13.

Nitratet i rödbetsjuicen gör att kroppen använder syret mer effektivt, därför klarar man sig längre på samma syremängd.

Coolt att man kan förlänga tiden under vattenytan med så mycket som 11 procent – med rödbetsjuice!

 

Referenser:

Tomas A. Schiffer, Filip J. Larsen, Jon O. Lundberg, Eddie Weitzberg, Peter Lindholm
Effects of dietary inorganic nitrate on static and dynamic breath-holding in humans
Respiratory Physiology & Neurobiology, Volume 185, Issue 2, 15 January 2013, Pages 339-348

Harald K. Engana, Andrew M. Jonesd, Fanny Ehrenberga, Erika Schagatay.
Acute dietary nitrate supplementation improves dry static apnea performance
Respiratory Physiology & Neurobiology, Volume 182, Issues 2–3, 1 July 2012, Pages 53-59

 

 

Författare

Kajsa Asp Jonson är dietist, journalist, hälsoinspiratör och författare. Hon driver företaget Mersmak kommunikation och gav under våren 2012 ut boken Mersmak för livet.

Kommentera