Billiga bönor brutalt bra!

Bönor är fiberrika och fettsnåla, har lågt GI* och håller dig mätt länge på få kalorier – perfekt mat för den som vill hålla sig frisk och ha en hälsosam vikt. Bönornas protein och fibrer ger en behaglig mättnadskänsla utan att bidra med för mycket kalorier.

Bönor kan bidra till ett jämnare blodsocker

Använder man de konserverade varianterna är det dessutom billig snabbmat. Kolla bland grönsakskonserverna och variera mellan vita, svarta och röda, blandade bönor, kidneybönor, kikärter och bolottibönor. Marinera gärna i en god vinegrettedressing med skivad rödlök. Eller varför inte prova de färdigkryddade marinerade blandningarna med lime, chili och andra spännande kryddor.

Bönor – och andra baljväxter – är bra för den som vill gå ner i vikt, hålla magen i trim och samtidigt vara snäll mot miljön. Bönorna är bra som proteinkälla eftersom vegetariskt protein inte kräver lika mycket naturresurser som kött. De är dessutom rika på vitaminer och mineraler.

Svenskarna äter i snitt EN böna om dagen. Dags att bättre på den statistiken, tycker jag!

*GI betyder Glykemiskt Index och är ett mått på hur snabbt kolhydraterna i ett livsmedel bryts ner och kommer ut i kroppen i form av blodsocker. I vikt- och blodsockersammanhang brukar man rekommendera livsmedel med lågt GI, d v s mat som ger långsam, jämn och skonsam blodsockerstegring.