Matsnack i radion

Idag har jag gjort debut som radiopratare.
Nu kan man lyssna på programmet här.

Med Kenth Åkerman i radiostudion
Coachingtipset i direktsänd radio 11 oktober 2010

I direktsändning hade Kenth Åkerman och jag ett intressant samtal kring kostvanornas inverkan på prestation och relationer. Ganska pirrigt, men väldigt kul.

Jag menar att livsstilen har en väldigt stor betydelse för hur man mår, presterar och beter sig på och utanför jobbet. Jag jobbar mest med mat- och motionsvanorna, men sömn, stress, alkohol och tobak är naturligtvis också viktiga.

Vi diskuterade mat, motivation, prestation och återhämtning. LCHF-kost kom också upp, och Kenth bad om min åsikt när det gäller att ta bort kolhydraterna ur kosten. När man utesluter så många livsmedel som man måste göra när man kraftigt begränsar kolhydraterna finns det många näringsämnen man missar, t ex fibrer och många sorters antioxidanter. Det är välkänt att fibrer har positiva hälseffekter i hela kroppen och jag tror att vi hittills bara sett början av antioxidanternas betydelse.

Kroppen är din bästa vän, och den enda relation som vi säkert vet kommer att vara livet ut. Ta hand om den och ge den bra mat och regelbunden träning så håller den längre. Många blir fixerade vid vikten och stirrar sig blinda på kilona. Det är viktigare att hitta en skön bra livsstil som gör en starkare, gladare och piggare.

Livsstilen har stor betydelse för hur man hanterar utmaningar, hur man reagerar när man ställs inför oväntade händelser, och hur man mår i olika situationer. En sund livsstil hos dina medarbetare kan dessutom ha stor betydelse för lönsamheten i ditt företag.

Till slut fick jag dela med mig av mina tre bästa hälsotips:

1. 5 om da’n – 5 portioner grönsaker och frukt varje dag.
2. 30 minuters motion – promenad, cykling, löpning eller annan träning. Hellre bestämma sig för att det ska bli svettig träning 2 gånger i veckan som verkligen blir av, än att ha högre ambitioner som bara blir ännu ett misslyckande.
3. Var uthållig och envis. Och tro på dig själv!

1 kommentar