Mjölk ger bättre träningsresultat

I september 2009 skrev jag om mjölk som återhämtningsdryck.
Idag skriver Expressen en artikel på samma tema.
Mjölk har under senare tid blivit allt mer uppmärksammad i idrottssammanhang – både för motionärer och elitidrottare. Varje träningspass innebär slitage och nedbrytning av muskelcellerna, och det är under vilan mellan passen de byggs upp. Mjölkproteinerna har unika egenskaper och tillsammans med snabba kolhydrater underlättas återhämtning och prestationsutveckling. Kosten och träningen har lika stor betydelse för vilka resultat du får.

Mjölk är positivt både för muskeltillväxt, skadeläkning och fettförbränning. I sin naturliga form tas vissa av mjölkproteinerna upp snabbt, andra långsammare och under längre tid. Tillsammans ger detta både minskad nedbrytning och ökad uppbyggnad av muskelfibrer, dessutom får man en mer stabil nivå av näringsämnen i blodbanan, vilket är positivt för uppladdning, prestation och återhämtning.

Mjölk är enkelt och praktiskt även inför ett träningspass. Tränar man på tom mage känns träningen tyngre, muskelnedbrytningen blir mer omfattande och återhämtningen tar längre tid än om man startar med välfyllda förråd. Och det blir inte speciellt kul att träna. Ett glas mjölk och en frukt eller smörgås fyller på energi- och vätskeförråden inför ett pass, och är extra viktigt om det har gått några timmar sedan föregående måltid.