Efter all debatt kring vad som är den bästa metoden för att gå ner i vikt, där olika extrema dieter tampats om förstaplatsen, känns det skönt att man nu även i forskningssammanhang har kunnat visa att en blandad kost med fräscha råvaror har bra effekt både på blodtryck och blodfetter, och dessutom ger en bra mättnadskänsla.
Även för ungefär en månad sedan skrevs det om nya rön kring hälsosamma livsmedel. I DN täcktes förstasidan den 9 september av nyheten om att nordisk traditionell kost är lika bra som medelhavsdieten.
I studien det handlade om ville man se om man med nordiska livsmedel kunde få samma effekter på blodfetter och blodtryck som med olivolja och medelhavsgrönsaker. Forskarna bedömde att ca 18% av stroke-fallen skulle kunna förebyggas genom kostförändringar med en traditionellt nordisk inriktning.
Livsmedel som användes var till exempel:
Rotfrukter, t ex morot, palsternacka, rödbeta och pepparrot
Rapsolja
Korn och havre (främst hela korn)
Äpplen, Päron, Plommon
Fisk, t ex lax och makrill
Lite kött och lite nötter.
En intressant aspekt är att studiens syfte inte var att personerna skulle gå ner i vikt. De fick äta hur mycket de ville, och viktminskningen var bara en trevlig biverkning.
För dig som vill läsa mer: Länk till artikeln i DN
Foto: Katja Andersson