Julmat är nyttigt!

Julmat är för många ett ganska ångestfyllt kapitel. Man tror att man måste gå upp i vikt och att julmaten är väldigt onyttig. Det är oftast inget fel på maten i sig, vissa inslag på julbordet är riktigt hälsosamma.

Visste du till exempel att kanel är rena antioxidantbomben?
4 gram kanel är lika rikt på antioxidanter som ett halvt kilo tomater, menar Fredrik Paulun på sin hemsida, dessutom anses kanel öka förbränningen, sänka blodsockret och förebygga hjärtkärlsjukdomar.

Granatäpple är också ett trevligt och juligt inslag, vars antioxidantnivå ligger nästan i klass med de svenska skogarnas superhjälte – blåbäret.

Julnötter och mandlar innehåller mycket antioxidanter och näring. Nötterna är koncentrerade på näringsämnen och hälsosamma fettsyror – och energi. Välj mellan hasselnötter, sötmandel, pecannötter, valnötter och andra julfavoriter. Men lagom är bäst – alla nötter och mandlar innehåller ca 50% fett.

Grönkål är rikt på antioxidanter, vitkål väldigt c-vitaminrikt. Min favorit är grönkål kokt i lite matlagningsgrädde med salt och svartpeppar. Vitkål är ju oftast brun när man äter den på julen – prova även att äta den färsk, t ex med apelsinbitar och krossade valnötter, en god olivolja och grovmald svartpeppar.

Vidga dina vyer i jul, hitta på nya rätter och skapa nya jultraditioner.

Passa på att träna och gå långa sköna vinterpromenader när du är ledig. Pulkaåkning, snögubbeskapande och snöskottning är också bra träning.

Glaedelig jul!

1 kommentar