Vill du kunna knäppa byxorna även efter julhelgen?

Idag börjar julen
(eller ja, egentligen var det väl redan i söndags…).

Vissa har kanske redan hunnit med ett par julbord, och många oroar sig över att gå upp i vikt. Det är ofta inte själva julmaten utan det man äter mellan måltiderna som är problemet. Julens värsta fällor är snarare de lussebullar, pepparkakor, choklad, marsipan och skumtomtar som slinker ner mellan måltiderna.

Småätandet är ofta det som gör att man går upp i vikt. Kring jul blir man bjuden på allt från glöggmingel till lussefirande och adventsfika. Vart man än vänder sig så finns det godisskålar och pepparkakor, och det är lätt att man tappar räkningen.

Äter man bara julbord en gång behöver man inte fundera så mycket, utan äta vad man vill, det är först när man blir bjuden på många julbord under en längre period som man ska tänka sig för. Välj hellre skinka än feta korvar och sylta. Hoppa över Ris à la Maltan om du redan är mätt.

Traditionellt finns det bara rödkål på julbordet, prova några nya grönsaksrätter och lägg till mer rotfrukter, färsk rödkålssallad och grönsallad som alternativ. Om man dessutom lägger till mer frukt och bär så får man ett nyttigare julbord med mer vackra färger och massor av antioxidanter.

Många bakar eller köper hem lite extra kring jul för att ha något gott att bjuda på om man får besök.
– Det man fyllt skåpen med tar ofta slut även om man inte får besök. Tänk efter redan i butiken. Köp bara lite, och fyll på efter hand.

Passa på att träna när du ändå är ledig. En promenad varje dag ger dig frisk luft och förbränner lite extrakalorier. Åka pulka, göra snögubbar är också väldigt bra motion.

God jul!

PS. Oavsett om du tror att du kommer att gå upp i vikt eller inte i jul, så kommer du förmodligen att få rätt. Det är faktiskt du själv som bestämmer. DS

1 kommentar