Comfort food – skön söndagmiddag

Idag har vi ätit en riktig old fashioned söndagmiddag; köttfärslimpa med ugnsstekta rotfrukter, kokt potatis, gräddsås och lingon. Köttfärslimpan lagar sig själv i ugnen så vi passade på att åka lite pulka i vintersolen.

Till åtta personer:

 • 850 gram nötfärs
 • 2 ägg
 • 1 liten gul lök (finhackad)
 • 2 tsk torkad oregano eller basilika
 • 1,5 tsk salt
 • 0,5 tsk svartpeppar
 • 3 dl mjölk
 • 8 msk ströbröd

Blanda allt utom köttfärsen i en bunke, låt stå och svälla ca 10 minuter. Blanda i köttfärsen. Forma till en limpa på ett stort ugnsfast fat.

 • 2 morötter
 • 1 palsternacka
 • 2 rödlökar
 • 1 msk kalvfond
 • 1 tsk flytande margarin
 • 1 tsk flingsalt

Skala rotfrukterna och löken. Skär i stavar resp klyftor. Lägg bitarna brevid köttfärslimpan. Ringla lite margarin över rotfrukterna och pensla  färsen med kalvfonden. Strö över lite flingsalt, främst på rotfrukterna.

Värm ugnen till 250 grader. Sätt in fatet och sänk värmen till 175 grader. Efter ca 1 timme är det klart. Använd gärna skyn till en god sås som du reder av med lite mjöl, tillsätter lite mjölk, matlagningsgrädde, salt, peppar och kalvfond. Jag mätte inte exakt, men ungefär såhär:

 • 1,5 msk vetemjöl
 • 2 dl mjölk
 • 1 dl vatten
 • 0,75 dl buljong från formen
 • 1 dl matlagningsgrädde
 • 1 msk kalvond
 • Några tag med svart- och vitpepparkvarnarna.

Koka upp buljongen från formen med hälften av mjölken. Resten av mjölken skakas ihop i redningsbägare tillsammans med mjölet och vispas ner i såskastrullen. Tillsätt matlagningsgrädde, fond och peppar. Smaka av med lite salt om det behövs.

Middagen avslutades såklart med en riktigt god kopp kaffe och en liten kaka.
Mormors gamla kaffekoppar med guldkant passar bäst vid sådana här tillfällen.

2 kommentarer

Be my guest ; )
Om du vill variera receptet kan du prova att blanda i några soltorkade tomater (finstrimlade) eller gröna oliver med pimiento. I så fall blir det lite medelhavstouch på det hela, och kanske det passar bättre med paprika, tomater och oliver istället för rotfrukterna. Smaklig spis!