Sköna matupplevelser

Jag blev nyligen intervjuad om vad jag ”unnar” mig när jag vill ha något riktigt gott. Det är svårt att svara på den frågan utan att låta väldigt präktig. Jag njuter av god mat varje dag, jag älskar grönsaker och frukt, gillar grovt bröd, keso och fruktsallad. Jag äter nog extremt nyttigt jämfört med många andra, men jag saknar ingenting.

Wienerbröd med choklad eller croissant med sylt och grädde, känns inte särskilt lockande, det avstår jag gärna. Jag gillar inte smördegsinbakat och friterat, har aldrig gillat majonnäs eller bearnaisesås heller. Vad jag snarare går igång på är helhetsupplevelser kring mat.

Som förra helgen när vi tog skidorna rakt ut på fältet i den gnistrande vintersolen, slog oss ner på en sten och tog fram en termos med blåbärssoppa. Eller  färska skaldjur, goda ostar och ett glas vin i sittbrunnen. Eller när man gör egen blåbärspaj på det man hittat i en glänta. Eller när man är på semester i sydeuropa och köper hem tomater och frukter som smakar som de verkligen ska.

Eller när man hittar ett kantarellställe mitt i skogen  och går hem och gör en toast med smörstekta kantareller och tar en öl till det.

Det tycker jag är lyx.

1 kommentar