Hälsa och lönsamhet

Jag hörde härom dagen att vi i genomsnitt har minskat vardagsaktiviteten med motsvarande ett maratonlopp i veckan under de  senaste 30 åren. Dålig kondition hos medarbetarna kostar massor med pengar i form av sämre effektivitet, sjukfrånvaro, minskad kreativitet o s v. Varannan anställd har inte ens tillräckligt bra kondition för att sköta ett stillasittande kontorsjobb åtta timmar per dag utan att få belastningsskador. En tredjedel av befolkningen tränar en gång per månad eller MINDRE. Helt galet!

– Vi behöver röra oss varje dag, och helst inte sitta mer än fyra timmar per dag, enligt Mai-Lis Hellenius (återberättat av en hälsopedagog från Feelgood). Det är farligt att ha ett stillasittande jobb, även om man tränar regelbundet.

Helst ska man inte sitta mer än två timmar i sträck. Bara genom att ställa sig upp tredubblas ämnesomsättningen. genom att öka blodcirkulationen och får man  mindre ont, t ex i nacke och rygg. På många universitet i USA har man professor walks, d v s möten med mentorn då man samtidigt passar på att ta en promenad. Det är dessutom mer kreativt än att sitta på varsin sida av ett bord.

Vardagsmotionen har självklart även stor betydelse för vikten – ett litet räkneexempel

Om en man på 85 kg minskar tiden i tv-soffan med en timme, och ökar sin vardagsmotion genom att gå och cykla sammanlagt två timmar per dag (istället för en halvtimme) gör han av med 350 kcal mer varje dag, vilket ger nästan 130.000 kcal/år. Det motsvarar energiinnehållet i 18 kg  fettväv.

Några knep för att öka aktiviteten i sin vardag

  • Ta en promenad när man ändå ska ringa ett samtal
  • Höj- och sänkbara skrivbord
  • Byta ut skrivbordsstolen mot en pilatesboll, så får man coreträning på köpet

I ledarskapsprogrammet Management by Movement hjälper vi chefer och ledare till en mer aktiv livsstil för att bli bättre och mer målfokuserade i sitt arbete. Att kropp, tanke, hjärta och hjärna hänger ihop är väl inte direkt någon rocket science, men ändå är det ofta svårt att få att prioritera hälsan när man har mycket annat som ska hinnas med under dygnets 24 timmar. Att träningen gör dig mer effektiv är väl inte heller någon nyhet för de allra flesta, men ibland är det lättare sagt än gjort att få till det.

Läs MbM-bloggen och hämta mer inspiration!