Veckans hälsa i GP


Den här veckan handlar min spalt i Göteborgsposten om viktminskning och muskelbygge. Personen som skickat in frågan vill gå ner i vikt och samtidigt bygga mer muskler.

En av frågeställningarna är om hans muskelbyggande gör att han inte går ner snabbare än han gör. Det är ganska vanligt att man tror att muskler ”väger mer än fett”. Ett kilo är ju alltid ett kilo, men ett kilo muskler tar lite mindre plats (högre densitet!). Men muskler gör att man håller formen bättre, och tar alltså lite mindre plats på kroppen.

Det är väldigt bra att träna samtidigt som man minskar energiintaget. Då talar man om för kroppen att musklerna behövs, och håller uppe förbränningen. Det ökar chanserna att hålla en lägre vikt på längre sikt.

Läs gärna mer om energibalans och vikt här.

Såhär glad var jag på dagens förstasida.

På sidan 15 lite mer samlad…