Om TV-dinner och motivation i GöteborgsPosten

Veckans läsarfråga i GP handlar om hur man ska göra för att låta bli att småäta framför teven. Varför är just ätandet framför teven så illa? Det är ju trots allt summan av hela dagens energiintag det handlar om.

Att äta framför teven, datorn eller när man gör andra saker samtidigt, är lite dumt. Mättnadssignalerna blir inte lika starka, det är lätt att man äter mer än man hade tänkt sig, man glömmer att man har ätit och vill snart äta igen. Det är bättre att koncentrera sig på det man gör, d v s att enbart äta när man gör det, ta in maten med alla sina sinnen, känna efter och lyssna på kroppens signaler – inte hitta på en massa annat som distraherar under tiden.

Istället för att ge käcka tips om morotsstavar och gurka som teve-snacks valde jag att gå in på motivation. Det gäller att hitta sina egna motivatorer, sätta ett konkret och tidsbestämt mål. Mer om det om en liten stund.

Under tiden – ställ gärna dina frågor till   livsstil@gp.se