Tillsatser :) eller :( ?

Varje gång jag är ute och föreläser får jag frågor om tillsatser i maten. ”Det kan väl inte vara bra?!”, ”Det är väl inte säkert att äta mat med tillsatser?!”, ”Hur kan du vara så blåögd att du tror att det inte är farligt med E-nummer??”

Det finns tillsatser som gör att maten får en onödigt lång hållbarhet eller konstgjord smak, men finns också tillsatser som förbättrar kvaliteten och gör maten mer hälsosam. Senaste tiden har skrämselpropagandan varit intensiv och det verkar som att svensken i allmänhet är rädd för tillsatser och E-nummer – åtminstone i mat som är bra för oss. Men när det kommer till godis, då blundar man hårt och håller för öronen.

Vi äter i genomsnitt 17 kg godis per person och år, motsvarande nära 70.000 kcal (ja, per person!), i form av socker som hålls ihop, smaksätts, färgas och konserveras av – tillsatser.

Jag är inte rädd för tillsatser. Men när det kommer till smågodis tycker jag att det är ganska äckligt, då äter jag hellre ett par bitar riktigt god choklad. Glad påsk!