Veckans GP; om påskmat

Varje tisdag svarar jag på en läsarfråga om hälsa, kost och träning i GöteborgsPosten. Den här veckan handlar frågan om påskmat – hur kan man fira påsk, jul, midsommar och så vidare utan att gå upp i vikt. Det huvudsakliga budskapet är – som vanligt – att det handlar om energibalans. Om man vill äta mer utan att gå upp i vikt, så behöver man röra på sig mer.

När vi har ett smörgåsbord framför oss och mycket att välja på äter vi mer – vissa kallar det buffésyndromet. Ät gärna av lax, sill (helst i klart spad), lamm och skinka, men undvik majonnäsröror och alltför mycket feta gratänger, pajer mm. Se till att ha mycket grönsaker på påskbuffén.

Många har totalt matfokus i samband med storhelger (och vanliga helger också för den delen). Försök istället hitta nya traditioner som inte har med mat, godis och kakor att göra. Påskpyssla, vinterbada, gå långpromenad (tipspromenad med pinsamma frågor om släkten kanske?), spela spel, krocket, boule, fotboll, brännboll… Vad som helst som gör att ni rör på er mer, istället för att sitta stilla och äta.

Och godiset då?

Välj hellre ett par fina och riktigt goda chokladbitar än två hekto lösgodis. Satsa på kvalitet istället för stora mängder billigt godis. Använd fantasin och hitta på andra presenter att lägga i påskägget, kanske biobiljetter, en bok, lyxigt kaffe eller en ny tesort, till barnen kanske en leksak eller pengar, så de själva kan välja om de vill ha godis eller något annat.

Passa på att röra på dig lite mer när du ändå är ledig. Ta en långpromenad, en löprunda eller prova en ny träningsform. Om du vill äta extra under helgerna utan att gå upp i vikt behöver du röra dig mer än du brukar.

Glad påsk!

Nu vill jag ha mer träningsinriktade frågor från läsare – maila gärna direkt till: livsstil@gp.se !