Utelunch – en svår nöt att knäcka?

Många tycker att det är svårt att hitta bra lunch ute på stan. Tidningarna rapporterar ofta om undersökningar som visar att lunchmaten är för fet eller för salt. Om du ställer lite krav som gäst och vågar vara lite besvärlig så kan lunchmaten istället ge dig ett bra tillskott av bra energi, protein, antioxidanter, rätt fett och kolhydrater – och härliga matupplevelser. Leta upp den restaurang i stan som har bästa salladsbuffén. First hotel vid Centralen i Göteborg ligger bra till i den tävlingen. Scandics restaurang mittemot centralen i Stockholm är också bra.

Tallriksmodellen vittnar kanske inte om nytänkande, men är en enkel modell för att få i sig lagom mycket. För de allra flesta som har ett stillasittande jobb och inte rör sig alltför mycket på fritiden passar det bra att fylla halva tallriken med grönt, och den andra halvan med lika delar potatis, ris, quinoa, korn eller pasta och protein i form av kött, fisk, fågel eller ett vegetariskt alternativ.

  • be att få såsen vid sidan om så att du själv kan välja hur mycket du vill ha
  • välj bort panerad mat (panering suger upp mycket fett i stekpannan)
  • stekt potatis suger upp mycket fett, och potatismos kan vara en riktig kaloribomb – be att få kokt potatis istället
  • Om du äter en sallad – välj hellre kyckling, skinka, skaldjur eller tonfisk, än ost (inkl chèvre och fetaost).

Bra snabblunch när du är på språng

  • En räkmacka på grovt fullkornsbröd (peta bort det mesta av majonnäsen – eller be att få keso istället)
  • En hamburgare med morötter och mjölk eller ramlösa (istället för pommes och läsk)
  • Wokmat med lite ris eller nudlar, mycket grönsaker, och kyckling eller räkor
  • En burk keso och ett par frukter, och kanske några nötter eller mandlar

Låt lunchen bli en skön paus och ett tillfälle att tanka både mental och fysisk energi, så att du behåller effektivitet och fokus hela eftermiddagen.