Behöver man kolhydratladda?

Nu är det bara en dryg vecka kvar till dagen V – Varvet som vi inte undgår en enda göteborgare. Vissa menar att det är onödigt att kolhydratladda, att man hellre ska låta kroppen bränna fett under hela loppet. Jag håller inte med. Kolhydraterna har många fördelar och behövs – speciellt i idrottssammanhang. Under loppet gör du av med mycket energi och enligt forskningen kan man om man springer i 1-1,5 timme eller mer minska tiden med 2-3% om man har välfyllda kolhydratlager. Läs gärna mer i mitt inlägg på ManagementbyMovements blogg.


Utan kolhydrater blir man låg  och det blir inte lika kul att springa. Dessutom påverkas vätskebalansen positivt: varje gram kolhydrater binder ca 3 gram vatten som frigörs efter hand som kolhydraterna används. Om man har laddat in 500 gram kolhydrater har man alltså ett försprång på 1,5 liter vätska – den mängden blir svår att få i sig längs vägen. Jag är övertygad om att många av de 60-talet personer som avslutade förra årets GöteborgsVarv på sjukhus 1. hade struntat i kolhydratladdningen och 2. hade undvikit sportdrycken (som tack vare sitt salt- och kolhydratinnehåll tas upp snabbare än vatten).

Mer konkreta tips och info om hur du gör för att fylla på kolhydratlagren kommer under de närmaste dagarna.

Vad har du för plan?

Hur laddar du näringsmässigt inför lördagens bravader?

Foto: Katja Andersson

1 kommentar