Vatten vatten bara vanligt vatten

När man springer ökar kroppstemperaturen, för att undvika överhettning måste kroppen göra sig av med värmen, d v s svettas. Hur mycket man svettas beror på hur varmt det är, kläder, luftfuktighet, vind mm.
För att behålla prestationsförmågan och rätt koncentrationer i kroppen behöver man fylla på med vätska. Vatten är ofta det bästa alternativet, speciellt om man har ätit bra innan passet/loppet. I sportdryck är halten kolhydrater och salter samma som i kroppen och tas därför upp snabbare än vatten, det kan behövas om det är väldigt varmt, och om man behöver fylla på energinivån under tiden.

Varje gram kolhydrater binder ca 3 gram vatten. Därför är det viktigt att dricka ordentligt även under kolhydratladdningen, drick när du är törstig (kisset ska vara ljust, då har du bra vätskenivåer i kroppen – är det som äppeljuice eller brunare har du druckit för lite). Den bundna vätskan frigörs efter hand som kolhydraterna förbrukas. Om du har 500 gram lagrade kolhydrater i kroppen har du alltså ca 1,5 liter vatten som blir tillgängligt efter hand – naturen är smart!

1 kommentar