Uppladdning i veckans GP-spalt

Veckans läsarfråga i GöteborgsPosten handlar – förstås – om uppladdning inför GöteborgsVarvet. Behöver man sportdryck? Måste man äta pasta?

Det finns inga måsten, men sportdrycken ger extra energi längs vägen, och om det är varmt kan det vara det bästa valet eftersom sportdryck (i rätt koncentration) tas upp snabbare än vatten.
Pasta har väldigt högt kolhydratinnehåll och är lätt att äta ganska mycket av. Bröd är också bra för att fylla energilagren inför loppet.

Det är bra om man har provat innan så att man inte börjar laborera med nya grejer såhär dagarna innan. Man bör ju under månaderna av träning kommit underfund med hur magen funkar, vad man trivs med att äta innan man på sig löparskorna.

Jag kommer att käka en stadig frukost vid 8 (ett par mackor, en skål naturell yoghurt med musli, ett glas juice, kaffe), tar med en burk med kall pasta, soltorkade tomater, parmesan och kapris som jag äter vid 11.30. Och timmen innan start har jag lite nötter, mandlar, torkade aprikoser och tranbärsrussin att mumsa på. Jag dricker vatten under hela förmiddagen. Jag startar 13.50.

Om det är varmt dricker jag sportdryck tidigt i loppet, annars bara vatten i början. Tar både sportdryck och vatten under senare halvan. Då minskar risken att magen reagerar på sportdrycken, vilket kan hända om det blir för stark koncentration.

Här kan du läsa tidigare inlägg om:

Energi- och kolhydratladdning

Vätskebalans

1 kommentar

[…] Management by Movements dietist svarar på läsarfrågor i GöteborgsPosten varje tisdag. Den här veckan handlade det – inte helt oväntat – om uppladdning inför GöteborgsVarvet. […]