Båtmat i dagens GP

I dagens GöteborgsPosten läste jag ett jättetrevligt reportage om bra mat att laga i båten. På semestern, oavsett om man färdas på båt eller cykel, eller bara vill göra livet lite enklare, så är det en bra grundregel att maträtterna ska innehålla ett fåtal ingredienser.

Det är rätt kul, för på sommaren (framför allt under seglingssemestern) handlar jag ofta helt andra varumärken än jag brukar. Plötsligt blir förpackningarna jätteviktiga. Det ska vara juice och mjölk med skruvkork och återförslutningsbara påsar, helst lite längre hållbarhet och inte särskilt höga krav på temperaturen i ”kylen” (kylväska som inte håller kylan speciellt länge) annars får varan stå kvar på hyllan.

Den här smarriga lunchrätten gjorde jag i segelbåten förra året. Kokt pasta, en burk tonfisk, en påse varma koppen tomatsoppa (som blandades med hälften så mycket vatten som bruksanvisningen beskrev), och till sist – en burk haricots verts som piffades upp med lite finskivad lök, svartpeppar, tomatbitar och olivolja. Allt serverat på en plasttallrik med sjökortet som underlägg.

Sjön suger och hungern är bästa kryddan!