Längre semester

Ta ett avbrott i vardagen och förläng semesterkänslan! Den vanliga kvällsmaten en helt vanlig måndag kan bli en härlig sommarupplevelse om ni bara byter miljö. Packa picknickkorgen och ta med familjen till en skogsglänta eller äng.

Vilken mat som helst kan bli en trevlig picknick, förbered gärna portionsbitar för att slippa onödigt kladd.

Tunnbrödsrullar eller wraps med skinka eller tunnskivat kött, gurka, majs och salladsblad är allra enklast. Rulla in i plastfolie och lägg rullarna i en lagom stor plastburk (urdiskad tvåliters glassburk är perfekt). Ta med en burk oliver eller prova kaprisbär som tilltugg.

En matig och god sallad packas enklast i en plastburk, dressing i en flaska eller burk för sig. Pasta eller kokta korn av matvete är en mättande bas som går att variera i det oändliga, till exempel med ruccolasallad, paprika, squash och soltorkade tomater. Välj mellan grillad kyckling, kallrökt lax, strimlad kassler eller gårdagens köttrester, en burk tonfisk eller tärnad fetaost.

Ett gott bröd i bitar är gott att doppa i hummus eller pesto – eller en smaksatt lättcreme fraiche.

Melonskivor, jordgubbar och vindruvor blir en fräsch dessert, för både stora och små.

Kom ihåg:

  • Bestick, tallrikar, muggar, servetter
  • Dryck
  • Filt att sitta på och en varm tröja
  • Kanske en fotboll, frisbee, boule eller kubb
Foto: Katja Andersson