Grilla säkert i sommar!

På sommaren flyttar vi ut köket till trädgården och grillen. Det finns några saker man man bör tänka på. Använd gärna min checklista – fem snabba checkpoints för att det grillade både ska bli god och sund mat:

Rätt temperatur
Först och främst är det viktigt att det är lagom varmt på grillen och att köttet inte ligger för nära så att maten blir bränd, då kan det bildas giftiga ämnen. Vänta tills kolen slutat brinna och blivit grå. Torka av överflödig marinad innan köttet läggs på grillen. Fett som droppar ner från köttet kan göra att lågor flammar upp. Ha gärna en blomspruta med vatten till hands, så är det lätt att släcka lågorna.

Kolkvalitet
Använd ved eller kvalitetsmärkt grillkol så att du kan vara säker på att det inte bildas farliga ämnen i glöden. Använd inte kottar eller impregnerat virke.

Köttkvalitet
Välj gärna fettsnåla köttbitar som filé av kyckling, gris eller nötkött. Ytterfilé är lite tjockare och blir perfekt om man kokar den i 10-15 minuter innan man lägger den i marinad. Då blir den genomstekt på grillen utan att bli bränd. Fetare köttbitar som entrecôte blir saftiga på grillen, fettranden kan gärna sitta kvar medan köttet tillagas, men skärs bort på tallriken.

Kryddor och marinad
Genom att marinera köttet får du fram de goda smakerna och köttet blir saftigt. I den använda marinaden kan det finnas bakterier, så släng marinaden när du använt den – gör inte sås på den och pensla inte den på det färdiggrillade köttet. Använd inte samma skärbräda och kniv till råa grönsaker och otillagat kött, det innebär risk för magsjuka. Låt kyckling, hamburgare och korv bli helt genomstekt. Köttsaften ska vara helt klar när du skär ett litet snitt i köttet.

Grönt
Lägg till några goda gröna tillbehör så får du en bättre näringsmässig balans i måltiden. Grilla gärna majskolvar delade i 3-4 bitar, squash i skivor, och bifftomater i halvor. Pensla grönsakerna med lite olja och salta lätt. Servera gärna en tomatsallad med lök och smulad fetaost, en bulgur- och bönsallad och en grönsallad till.