Så undviker du semesterns extrakilon: Bag-in-box-fällan

Alkohol i måttliga mängder är trevligt och gott, och förhöjer smakerna i en god middag. Men för stora mängder kan göra att du missar målet om du vill gå ned i vikt eller komma i bättre form i sommar. Alkohol ger många extrakalorier och du behöver inte dricka varje dag bara för att det är semester. Då är risken stor att du är tröttare efter semestern än före.

Svenskarnas vanor har förändrats sedan bag-in-box-vinerna kom, och många åker utomlands och bunkrar öl och sprit inför semestern – vi dricker mer och oftare. Alkohol innehåller mycket extrakalorier, och påverkar energiintaget även indirekt; Ditt ätbeteende och valet av mat förändras när du dricker alkohol. Du äter kanske mer för att det smakar ännu bättre. Och även dagen efter är det många som äter helt annorlunda, man blir helt enkelt sugen på andra saker.

För den som satsar på att toppa formen kan det göra stor nytta att se över alkoholvanorna. Varför?

1. Alkohol innehåller mycket kalorier. Vin innehåller ca 70-100 kcal/dl, främst beroende på alkoholhalt.
2. När man dricker är det ofta svårt att hålla sig till den mängd mat man tänkt sig. Och även vilken typ av mat man äter. Det är ju sällan man är sugen på morotsstavar till whiskyn. Även dagen efter är man ofta sugen på fet och salt mat. Pizza, chips och hamburgermeal med pommes frites är inga genvägar till formtoppen.
3. Med alkohol i kroppen försämras koordinationsförmågan, även dagen efter är det större skaderisk.
4. Alkohol påverkar salt- och vätskebalansen, och därmed prestationsförmågan. Ett långpass när du är bakis är ingen bra idé.
5. Man får sämre effekt av träningen och risken är stor att tv-soffan lockar mer än träningsskorna.
Om du har en morgonpromenad eller löprunda inplanerad är det lättare att säga nej tack till det där sista glaset.

Släck gärna törsten med ett par glas vatten innan du tar fram öl och andra kaloririka drycker efter en härlig dag på stranden. Kyl ner dig med Isvatten, kanske med skivad citron eller lime, bär eller gurkskivor, mineralvatten (även de med smaktillsatser).