Myten om återhämtningsmålet

Att man måste äta direkt efter träning har blivit en ”sanning” i många läger. Hängivna gyminstruktörer och välvilliga Friskis&Svettis-ledare tjatar om att man måste äta så fort man kan efter avslutat pass, annars kan man i princip lika gärna strunta i att komma till träningen.

De flesta jag träffar tränar för att gå ner i vikt, eller för att hålla vikten. De flesta hinner med 1-3 pass i veckan.
Det är mindre vanligt att man kör ett fyspass varje dag eller flera pass per dag – och det är då man behöver återhämtningsmålet.

Den som motionerar för att gå ner i vikt  kan hellre vänta tills det är dags för nästa måltid (t ex kvällsmat). Däremot är det viktigt att återställa vätskebalansen, fyll på med vatten före, under och efter passet.

Om man hela tiden ersätter den energi man just gjort av med genom att stoppa i sig proteindrinkar och bananer blir det ingen viktminskning. Det är alltid summan av energiintag och energibehov som bestämmer hur mycket man väger. Vill du gå ner i vikt är det smartare att låta kroppen förbruka lagrat fett i samband med träning än att gå på myten om återhämtningsmålets betydelse för vanliga motionärer.

Läs gärna mer här

Ett bra mellanmål inför träningspasset är smartare. Då är energilagren lagom tankade och du orkar träna med full fart, och det finns byggstenar kvar även för de behov kroppen har strax efter passet. Fyll på med kolhydrater och protein någon timme innan du ska träna. Ett glas mjölk plus en grov macka med skinka eller en näve nötter och russin är enkelt och bra för att fylla på energiförråden utan att ta för stor plats i magen så att du får ont under passet.

1 kommentar