Passa på att ladda solcellerna på semestern!

Passa på att ladda upp D-vitaminförråden i sommar. Sol och kantareller är bra vägar till ett bättre immunförsvar. Om du dessutom plockar svampen själv har du fått en fin skogspromenad på köpet :)

Vi behöver sommarsolen för att ladda upp D-vitaminförråden inför vintern. Solen är vår bästa källa till D-vitamin, som på senare tid visat sig ha stor betydelse för immunförsvaret som motverkar många av våra vanligaste sjukdomar.

Om du får en vackert brun färg i sommar står du alltså bättre rustad inför vinterns förkylningar och influensor. Men sola förståndigt så du inte bränner dig.

Forskning pågår och än har vi inte sett slutet på vad detta supervitamin kan göra för vår hälsa. Kanske kan vi med hjälp av D-vitamin bygga upp ett långsiktigt försvar mot ålderstecken som demens, benskörhet, diabetes och hjärtkärlsjukdomar.

Bara 10% av kvinnorna och 25% av männen når enligt Livsmedelsverkets undersökningar upp till rekommenderat intag (7,5 mikrogram) via maten. Fet fisk och berikad mjölk är viktiga källor. Drick ett par glas mjölk varje dag och ät fet fisk några gånger i veckan – det är en bra start.

Kantareller är en god källa till D-vitamin – passa på att ladda D-vitaminer via skogens guld!

Gör en kantarelltoast eller en god svampomelett kväll. Ät några skivor kallrökt lax till – en perfekt kombination, både smak- och näringsmässigt. Mums!

3 kommentarer

Blev väldigt sugen på kantareller nu. Tycker bara det är så svårt att hitta bra ställen men det är väl bara att ge sig ut i skogen!

Jajamän Sofia!
Det är bara att ge sig ut i skogen och leta. Jag kan tyvärr bara rekommendera de solgula toppengoda kantarellerna. Det finns ju många andra svampar som är ätliga, men jag vågar inte prova något annat. Det kan ju gå riktigt illa….